Destilleri av livsnjuteri #1: Balvenie Doublewood, 12-årig

Folk som inte förstår sig på det här med whisky - oftast samma människor som grimaserar illa när de av misstag sätter i sig en likörtryffel från Aladdinasken - tar varje tillfälle de kan att förklara att whisky, nej, minsann, det är en bluff. Ser du inte att kejsaren är naken? Att gilla whisky är att vara hjärntvättad och torktumlad och visa på sekteristiska tendenser.

För att ostört kunna njuta av whisky måste man tydligen äga ett jaktslott, heta Charles och vara trovärdig när man säger att man ska ut och "inspektera ägorna". Alla andra är bara tweedkavajswannabes.

Och så är människor idioter med ett intellekt som motsvarar sju sorter kakor.

Whisky är förstås himmelskt gott. (Vi pratar single malt här, inte den där trelitersbuteljen din kusin köpte i Tyskland för 10 euro.) Och en av de absolut bästa, som du inte behöver sälja bilen för, är Balvenie Doublewood 12 år. Doublewood betyder att den har lagrats på två olika fat, i det här fallet ek- och sherryfat.

Smaken är skickligt avrundad, med en försiktigt sandpapprad yta och ett kraftfullt inre. Väl sammansatt, nyanserad och med förmågan att lyfta ens livsandar ovan molnen. Experter känner inslag av päron, knäck, honung, örter och vanilj. Själv känner jag bara ett välregisserat skådespel av angenäma smaker.

På systemet kostar en flaska 419 kronor. Själv köpte jag en liter för drygt 300 kronor på taxfree.

Betyg: 8 av 10

0 kommentarer:

Skicka en kommentar