Den rätta raden i det populärkulturella bingot 2010

1. Deathspell Omega - "Paracletus" (skiva)

Ingen har egentligen ens varit i närheten av att hitta en beskrivning som utkristalliserar det som Deathspell Omega är och idkar. Där språket slutar är var denna franska black metal-kult tar vid. "Paracletus" avslöjar verkligheten som ett skickligt iscensatt illusionsnummer.

2. "Modern family" (tv-serie)

Inom tv-branschen pågår just nu en guldrusch utan dess like. "Modern family" är den senaste i raden av komediserier som är värd sin vikt i - jodå - guld. En gnistrande legering mellan "Fem i familjen" och "The office" (som fortfarande, sju säsonger in, håller absolut världsklass).

3. Desultory - "Counting our scars" (skiva)

Vet inte när jag senast blev lika exalterad av en ny death metal-skiva. Efter drygt tio år i malpåse återvänder stockholmska Desultory och levererar något som förmodligen ser ut som en kryssningsrobot på luftvärnets radarskärmar. Explosivt!

4. Club Deströyer (konsertarrangör)

På följande bevisgrund väcker jag härmed åtal mot Club Deströyer för att vara Sundsvalls bästa konsertarrangör: Graveyard, Watain, Repugnant, Switch Opens och Onslaught. Your honor, I rest my case.

5. "Up in the air" (film)

På ett plan är det en romantisk komedi. På ett annat ett existentiellt drama. Jason Reitmans "Up in the air" är en film i transit, precis som den flygbonusjagande huvudpersonen Ryan Bingham, spelad av den evigt medelålders George Clooney.

6. "An idiot abroad" (tv-dokumentär)

Karl Pilkington är den ofrivillige turisten som på uppdrag av radarparet Ricky Gervais och Stephen Merchant tvingas ut från sin lägenhet i London för att besöka världens sju nya underverk. Dokumentärer blir inte roligare än så här.

7. Alcest - "Écailles de lune" (skiva)

Om du inbillar dig att himmelriket ligger gömt uppe bland molnen ger Alcest dig en anledning att ompröva den tanken. Finns ett liv hinsides är det i så fall en spegling av det som fransosen Neige drömmer fram på "Écailles de lune".

8. "Fara vill" av Elin Ruuth (bok)

Man får tro vad man vill, men det sägs att Elin Ruuth är född 1986. Kan tyckas osannolikt efter att ha läst hennes litterära debut "Fara vill". Villfarelse, månne?

9. "Inception" (film)

Den unisont kritikerhyllade filmen "Inception" presenterade konceptet om det möjliga i att stjäla och inympa idéer i det undermedvetna i drömtillstånd. En originell actionrulle som gör popcornunderhållning av freudianskt tankegods.

10. Melissa Auf der Maur - "Out of our minds" (skiva)

När den före detta Hole-basisten Melissa Auf der Maur ger ut skiva nummer två i eget namn kretsar ambitionerna i en omloppsbana som transcenderar prerafaelitisk konst, Jungs teorier om drömtydning, Katharine Hepburn-filmer och den kraft som öppnar vägen till alltings början.

2 kommentarer:

Andreas Lindman sa...

Ah, kul att du uppskattar bokningarna David! Känns verkligen roligt! God fortsättning!

Ps. Du har väl noterat att Setherial inleder 2011 på Deströyer med Keep of Kalessin? Skulle bli galet roligt att få se Setherial live igen, rankar personligen "Ekpyrosis" som ett av deras bästa släpp. "Enemy Of Creation" är ett litet mästerverk.

David Noaksson sa...

Ja, jag såg det. Kul! Håller med dig om att "Ekpyrosis" är en riktigt grym skiva. Tråkigt nog kommer jag att lysa med min frånvaro, då jag drar till Nepal den 1 februari. Men känns skönt att veta att ni håller ställningarna här hemma och förser Sundsvall med kvalitet.

Skicka en kommentar