Terence Koh missförstod uttrycket "bra skit"

Under våren väckte konstfackeleven Anna Odell frågan om vad konst egentligen är. En definitionsfråga som, förstås, inte fick något entydigt svar. Konst är till sin natur mångtydig. DN:s ledarskribent, Hanne Kjöller, undrade därför om det till och med gick att bajsa med konstnärligt uppsåt. Minns jag rätt var frågan retorisk. Det låg bortom rimlighetens gräns att någon på allvar skulle göra konst av sin avföring.

Entré för Terence Koh – mannen som gick på dass och klämde ur sig 500.000 dollar. Okej, han pläterade skiten med guld. Men, New Yorks ängsliga konstelit såg toalettbesöket som avantgardiskt. En subversiv handling. Terence hade med en hård dags matsmältning producerat konst i miljonklassen. Förmodligen hade han då sett Alejandro Jodorowskys surrealistiska kultrulle ”The holy mountain” (1973) där en alkemist förvandlar fekalier till just guld.
Dregen: ”Det går inte att polera en bajskorv”.
Terence Koh: ”Sant. Men har du provat att förgylla den med guld?”

Sedan har vi Chris Burden, en amerikansk performancekonstnär som lät sin assistent skjuta honom i armen. Pangsuccé, minst sagt. Det följde han upp med att korsfästa sig själv på karossen till en Volkswagen. Konsteliten var framme igen och såg… ja, svårt att säga, men här är ett utdrag ur en fiktiv recension: ”Chris Burden kopplar ett strypgrepp på konsumismens tidevarv, rider barbacka på samtidens massproducerade lidande och uppgraderar och omtolkar samhällets stigmatisering av moderna profeter.”

Mycket intressant, alltihop.

Min personliga favorit är Teching Hsieh som har kallats en uthållighetskonstnär, en modern Sisyfos. Ett av hans tidiga projekt gick ut på att han satt inburad i en trälåda i ett års tid. Några år senare påannonserade han ett episkt 13-årsprojekt med orden: “Will make Art during this time. Will not show it publicly.” På 13-årsdagen, nyårsafton 1999, hölls en ceremoni. Folk åt snittar och skålade i champagne, slickade sig om munnarna och var upptända av förväntan. Framme vid ett podium stod Teching Hsieh själv med en platta på vilken han hade klistrat fast urklippta tidningsbokstäver med ordalydelsen: “I kept myself alive. I passed the December 31st, 1999.” Mycket, mycket bra.

Konst?

”Konst är att skapa något av ingenting och sedan sälja det.” – Frank Zappa

2 kommentarer:

Slusk sa...

Piero Manzoni gjorde "bra skit" redan 1961. Så så himla nyskapande var inte Terence Koh.
http://bandeiranegra1.files.wordpress.com/2009/06/post2.jpg

David Noaksson sa...

Herregud. Konstvärlden, alltså.

Skicka en kommentar