Den moderna familjen i en skrattspegel

Världsekonomin går på knäna.
Samtidigt strosar den amerikanska tv-industrin visslande vidare med rak rygg och hög svansföring.

Senaste succén heter "Modern family".


I USA har komediserien fått ett följe på omkring tio miljoner människor. Det är i klass med den kritikerrosade "The office" som alldeles uppenbart inspirerat "Modern family"-skaparna Steven Levitan och den sexfaldigt Emmybelönade Christopher Lloyd, främst känd som manusförfattare till "Frasier".
Ett osynligt team av dokumentärfilmare tränger in i hjärtat i en välmående villaförort och tar rygg på tre familjer som försöker tälja till sin vardag så den ryms inom dygnets tjugofyra timmar. Det känns som en hybrid mellan "The office", "Arrested development" och - för att ta en aktuell svensk motsvarighet: Felix Herngrens "Solsidan".

Här finns rollfigurer som inte riktigt får plats i mallen för det normala. Som har karaktärsdrag som spiller utanför den schabloniserade bilden av en redbar medelklass. Phil Dunphy (spelad av Ty Burell) är en trebarnspappa som inte riktigt vet vad som är fram och bak på föräldrarollen och som därför hängt undan den i garderoben.
I stället har han iklätt sig rollen som kompis - en farsa som fyller sitt ordförråd med kryddig hiphopslang för att visa att han minsann hänger med. "I'm the cool dad, that's my thang", berättar han rakt in i kameran. Makan Claire Dunphy, i fantastisk gestalt av Julie Bowen, gör sitt bästa för att ge barnen en god uppfostran, men blir ständigt påmind om att hennes auktoritet är på väg mot konkurs. "If Haley never wakes up on a beach in Florida half-naked, I’ve done my job", konstaterar hon.

Parallellt får vi även följa Mitchell Pritchett och Cameron Tucker, ett homosexuellt par som precis adopterat ett barn från Vietnam. I det allra första avsnittet, som har premiär nästa fredag på TV4, ser vi Cameron i en scen som ackompanjeras av låten "Circle of life" från "Lejonkungen", och det är så roligt att humorskalan nästan måste graderas om.
Till sist har vi även Jay Pritchett (Ed O'Neill från "Våra värsta år") och hans betydligt yngre fru Gloria. Från ett tidigare äktenskap har Gloria också den elvaårige sonen Manny, en brådmogen kille som skriver kärleksdikter och som alltid har en snusförnuftig kommentar på tungspetsen. "I'm qutting football, it's a game for children", anmärker han.

Som ni förstår är inte upplägget särskilt originellt och det är inte heller nödvändigt. "Modern family" är på sätt och vis en lyckad uppdatering av 80-talsserien "Fem i familjen"; situationer som blir humoristiska när relationsband spänns för hårt och slår tillbaka som små gummisnoddar.
Tjugofyra avsnitt är redan inspelade och tv-bolaget ABC meddelade tidigare i år att de lagt in en beställning på ytterligare en säsong. Återstår att se om den får lika stort genomslag i Sverige. Hoppas det.

Publicerad i Dagbladet den 7 april.

1 kommentarer:

Herral de Santina sa...

Bästa. Serien. Jus.t Nu.

Skicka en kommentar