Veckans recensioner: Alice In Chains + Mama Kin

Alice In Chains
”Black gives way to blue”
(Virgin Records)
Betyg: 4

För sju år sedan gav kroppen upp, kapitulerade från sitt sista fäste och överlämnade sig själv till evigheten. Alice In Chains originalsångare Layne Staley hade genom sitt långvariga heroinmissbruk avtalat ett möte med döden. Frågan var inte om, utan när.
När vi nu skriver 2009 ligger ”Black gives way to blue” på skivdiskarna, Alice In Chains första studioalbum på hela 14 år och det första med nya vokalisten William DuVall. Folk har förstås protesterat, oroat sig för att det tunga arvet ska förskingras.
Nu kan alla torka svetten från pannorna och pusta ut. Bandets gitarrist, Jerry Cantrell, har här skrivit några av sina bästa låtar, som de akustiska ”Your decision” och ”When the sun rose again”, som inte hade skämt för sig på den lysande ep:n ”Jar of flies” (1994).
Andra favoriter är den drömska ”Private hell”, betongkrossande ”A looking in view”, suggestiva ”All secrets known” och det såriga titelspåret, en drabbande hyllning till Layne Staley med gästspel av Elton John.

Mama Kin
”In the city”
(Leon Music)
Betyg: 2

För att ta till sig Mama Kin måste man spola sig ren från intellektuella anspråk och proppa sig full av allergimedicin mot klyschor. För när sångaren sjunger ”lock up your daughters, ’cause we ain’t fooling around”, och följer upp det med ”I don’t mean to brag, but baby I can turn you on”, har man nått den absoluta nollpunkten för takt och ton.
Av bilderna att döma har de svalt Mötley Crües koncept ”glamourös dekadens” med hull och hår, precis som många andra svenska band de senaste åren (Crashdïet, Crazy Lixx, Vains Of Jenna). Mama Kins uppdrag är att underhålla och ”In the city” är rena partytältet för den som kallar sig hårdrockare och orkestrerar sin personlighet med Bandit Rock-musik som Poison, Mötley Crüe och Kiss’ 80-talsera.
Med det inte sagt att skivan är dålig. Här finns tillräckligt med snygga gitarrfigurer och rock’n’roll-uppror (om än godkänd av Hem och Skola) för att få en förfest på fötter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar