Veckans recensioner: Epica + Rammstein

Epica
”Design your universe”
(Nuclear Blast)
Betyg: 5

När varenda ton får hjärtat att svälla och varenda melodi sätter verkligheten i gungning, när ljuden bäddar in en i en varm dagdröm, ja, då inser man att musik – när den är som bäst – kan vara nära nog livsnödvändig; hjärtat i ens tillvaro.
”Design your universe” är en påminnelse om det, holländska Epicas femte fullängdsalbum.
Som alltid är det lätt att bli överväldigad av bandets symfoniska metal, förlora orienteringen i det dignande överflödet, där senromantik à la Richard Strauss och Johannes Brahms gjuts in i ett modernt fundament av goth, metal och pop. Den orkestrala öppningen i ”Deconstruct” hade rent av kunnat skrivas av Gustav Holst.
Sångerskan Simone Simons bidrar med en dynamik till arrangemangen när hon obehindrat glider mellan för- och bakgrund, trippar fram med storslagen grace. En mezzosopran som inte gör någon skillnad på opera och pop.
”Design your universe” är ett modernt mästerverk och genrens tungviktare, Nightwish och Within Temptation, kan härmed se sig förbisprungna.

Rammstein
”Liebe ist für alle da”
(Universal Music)
Betyg: 2

Sex tyskar som har sex på film. I bakgrunden pumpar en kitschig syntslinga och en brunstig mansröst som flåsar ”You’ve got a pussy, I have a dick / So what’s the problem? Let’s do it quick”. Låter det bekant?
Ja, det är en porrfilm.
Eller som det kallas när Jonas Åkerlund står som regissör och medlemmarna i Rammstein medverkar: en musikvideo. Och för de som älskar bandet lite extra mycket lanseras också en specialutgåva av nya skivan ”Liebe ist für alle da”, innehållande avgjutningar av musikernas könsorgan i form av dildos.
Kanske är alltihop en avledningsmanöver för att göra oss mindre uppmärksamma på musiken. För nya skivan är faktiskt en ganska avtändande bekantskap. Visst, det låter Rammstein, på gott och ont, och Till Lindemanns befallande röst är fortfarande det mest macho du kan hitta på den här sidan ”Terminator”.
Men i övrigt får de nog lita på att sex säljer, helt enkelt.

3 kommentarer:

/J sa...

Jag fascineras av Epica-folkets nyduschade wetlook och sugande blickar på Myspace - sa någon att sex säljer? Samtliga manliga medlemmar verkar dessutom ha klonats från samma människa. Kul tolkning av Darth Vader-temat, dock.

Tobias sa...

Rammstein kanske spånat idéer med Bloodhound Gang? "...let's do it like they do on the Discovery Channel"? Och Rammstein sjunger nu något om att stoppa bratwursten "in dein sauerkraut". Obotliga romantiker :)

David Noaksson sa...

J: Haha, sant. Inte sett tidigare. Musikerna ser verkligen maskintillverkade ut, utsågade från en plywoodskiva. Sugande blick är ett måste.

Tobias: Ja, tyvärr Bloodhound-varning på Rammstein. Snart kommer väl en tributlåt till någon porrstjärna också och därefter skivan "Hooray for gullible fans".

Skicka en kommentar