Fear and loathing in Katmandu

I snart tre veckor har jag varit i Katmandu, Nepal. Vissa dagar reflekterar jag inte ens över att jag är i ett fullständigt främmande land, vissa dagar är det helt omöjligt att inte göra det. Tecknen finns överallt och är lättare att tolka än en rebus på Kamratpostens pysselsidor.

Exempelvis:

* Apor klättrar i elledningarna (som för övrigt ser ut som ormgropar av svarta kablar, fästa vid stolparna med knutar som inte en knopslagare i hela världen kan lösa).

* Kossor går helt obekymrat mitt på hårt trafikerade motorleder (folk kör för övrigt som galningar här, om än högst kompetenta galningar; trafikskolorna i Nepal verkar bara lära ut att man ska hålla sig på vänster sida av vägen, i den utsträckning det är möjligt).

* Turister klär sig inte i sarong och midjeväska och bär runt på en påse med solskyddsfaktor. Hit kommer folk för att söka sin andliga identitet och ett första steg mot själens frigörelse är att klä sig i hallucinogena batiktröjor och låtsas som om det vore 1969 (vilket det på sätt och vis var i går, då Bryan Adams som första stora internationella artist uppträdde i Nepal). Allt som är virkat eller stickat eller känns "levande mot huden" är också populärt, typ mössor med bollar som dinglar vid öronen. Av orsaker jag ännu inte lyckats förstå råder det också ett motsatsförhållande mellan andlig upplysning och personlig hygien.

* Man dricker risöl (såväl varm som kall) och äter buffelhjärna. Det senare smakar som en blandning mellan äggröra, lever och din allra värsta mardröm.

* Ens snor innehåller fyra nyanser av brunt på grund av luftföroreningarna. Näshåren jobbar dubbelskift.

* De planerade strömavbrotten uppgår vissa dagar till 16 timmar. Nepal är antagligen en av världens största konsumenter av stearinljus.

* Var man än vänder sig är det någon lokal jeppe som vill sälja sina tjänster och gör det genom att inleda konversationen med frågan "where are you from?". "Sweden", svarar man artigt. "Ah! Beautiful country, ey?" De har så klart inte en susning om var Sverige ligger.

* Fler punkter finns och kommer att redogöras i ett senare inlägg.

1 kommentarer:

malin sa...

Kul med rapporter av den här sorten :) Ha det gott!

Skicka en kommentar