2009 i tio punkter

Spotify (fenomen)
Någon som fortfarande inte känner till Spotify? Nej, tänkte väl det. Aldrig tidigare har anglicismen "queuea" förekommit så ofta på förfester.

Mastodon – ”Crack the skye” (skiva)
Atlantabandet kliar på sin kreativitet som på ett envist myggbett. Femte fullängdsskivan och det låter bättre än någonsin.

Satyricon (konsert, april 2009, Sundsvall)
Frontmannen Satyr uppenbarar sig och genom ett trollslag förvandlas Spegelsalen till något mer än bara rumsligt. Exakt vad är svårt att säga. Alla ord springer och gömmer sig när den norska black metal-orkestern släpper lös krafterna.

”Revolutionary Road” (film)
Filmåret fick en flygande start när Kate Winslet och Leonardo DiCaprio återförenades på vita duken. Regissören Sam Mendes vet hur man får en villaförort att kännas klaustrofobisk; en gaskammare för ens drömmar och förhoppningar.

Epica – ”Design your universe” (skiva)
Änglarna sjunger i himlen och frälsaren är här. Epica, alltså. "Design your universe" låter som något som fallit från skyarna. Om Michelangelos tavlor kunde sjunga.

"The office" (tv-serie)
Amerikanska "The office" är inne på sin sjätte säsong och det är fortfarande hejdlöst roligt. Steve Carell har gett den pinsamma tystnaden ett ansikte. Subtilt och hysteriskt på samma gång.

Club Deströyer (konsertarrangör)
Satyricon, Grand Magus, Totalt Jävla Mörker, Tribulation - ett fyrklöver argument till varför Club Deströyer är Sundsvalls bästa konsertarrangör. Tack för det här året!

”Boy A” (film)
Ett ord: gripande. En film som går på djupet och som i viss mening renar ens blick på världen.

Alice In Chains - ”Black gives way to blue” (skiva)
Några bet på naglarna och höll andan. Andra viftade bort det som ovärdigt. Men ingen lämnades oberörd. Återförenade Alice In Chains, vars originalsångare gick bort för sju år sedan, stod för årets comebackskiva.

”Kattis & Co” (talkshow på TV4+)
Äntligen ett avslappnat pratprogram där gästerna får tala till punkt!

Publicerad i Dagbladet den 31 december

0 kommentarer:

Skicka en kommentar